Wisselstrook dicht vanwege rooiwerkzaamheden

1K

Op dinsdag 15 januari en woensdag 16 januari worden leibomen die langs de CG Roosweg staan gerooid. Op dinsdag worden er bomen gerooid die langs Waardzicht en het voetpad richting de Albert Schweitzerlaan staan. Op woensdag 16 januari worden leibomen langs de wisselstrook verwijderd. Vanwege deze werkzaamheden is de wisselstrook van 9.00 en 14.00 uur afgesloten voor het verkeer. De bomen worden gerooid om plaats te maken voor de nieuwe locatie van de wisselstrook en een (tijdelijke) bouwweg

Waarom worden de leibomen gerooid?

Een onderdeel van de werkzaamheden voor de reconstructie van de ‘Grote Kruising’ is het verleggen van de wisselstrook en de aanleg bushaltes. Hier staan 56 leibomen. Deze bomen moeten worden verwijderd om de betreffende werkzaamheden te realiseren.

In het nieuwe plan na de reconstructie worden de gerooide bomen gecompenseerd door nieuwe aanplant. We kiezen voor nieuwe aanplant in plaats van het verplanten van de bestaande leibomen om de volgende redenen:

  • Wanneer wij kiezen voor leveren en planten van nieuwe bomen zijn deze kleiner dan de te verplanten bestaande leibomen. Het verplanten is in verhouding veel duurder dan nieuwe aanplant met leibomen.
  • De bestaande leibomen zouden tijdelijk in depot gezet moeten worden. Als we dit doen dan moeten we de bomen twee keer moeten verplanten. Dit zorgt voor dubbele kosten voor het verplanten en extra kosten voor een jaar nazorg op een depot. Waarschijnlijk dienen er ook tijdelijke maatregelen op het depot uitgevoerd te worden, zoals leveren en verwerken bomengrond, wat extra kosten met zich meebrengt.
  • Als de te verplanten bomen dood gaan, zijn deze niet makkelijk te vervangen omdat deze leibomen destijds speciaal voor onze gemeente zijn gekweekt.
  • Wanneer er kleinere leibomen tussen de oudere leibomen worden teruggezet ontstaat een rommelig beeld.
  • Bij het planten van nieuwe leibomen die gangbaar zijn, is het veel makkelijker om er één te vervangen als er eventueel een boom dood gaat.

 

Tekening

Deel